- 8 Haz 2024
- 8,510
- 4,325
- 3,424

Türkiye ekonomisi, pandemi başlangıcından beri artan enflasyonla başa çıkmak için çaba harcıyor. Türk Lirası'nın değer kaybı ve ürün fiyatlarındaki artışlar, vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor. Geçmişteki 1 TL'nin değeri günümüzde 50 TL ve 100 TL'lik banknotlara bölünmüş durumda.
Bozuk Paraların İzleri Siliniyor
Bir zamanlar günlük alışverişlerde kullandığımız 1 YTL banknotları artık tarih oldu. Günümüzde ise 10 TL ve 20 TL'lik banknotlar yerini hızla 50 TL ve 100 TL'lik banknotlara bırakıyor. Maaşlardaki artışa rağmen vatandaşların cüzdanlarındaki banknot sayısı artsa da, alım güçleri giderek azalıyor.500 TL ve 1000 TL'lik Banknotlar Geliyor mu?
Yüksek enflasyonun etkisiyle 200 TL'lik banknotlar artık yetersiz kalıyor. Bu durum, 500 TL ve hatta 1000 TL'lik banknotların basılacağı spekülasyonlarına neden oluyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, konuyla ilgili ekiplerin çalıştığını ve bu banknotlara ihtiyaç olup olmadığını değerlendirdiklerini açıkladı.Bu gelişmeler ışığında, vatandaşların günlük yaşamını etkileyen enflasyon ve para değerindeki değişim hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Karahan: Asgari Ücretle İlgili Karar Verici Değiliz
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, asgari ücret konusunda yapılan spekülasyonlara açıklık getirdi. Karahan, enflasyon hedeflemesi yaparken, ücretlerle ilgili tahminlerin yapıldığını ancak asgari ücret konusunda karar verici olmadıklarını belirtti. Karahan, şu ifadeleri kullandı:Performans Tazminatı Sistemi Açıklandı
Karahan, milletvekillerinin performans tazminatıyla ilgili sorulara da yanıt verdi. Merkez Bankası'nın üst düzey yöneticileri ve kurul üyelerinin performans tazminatı almadığını belirten Karahan, bu ödemelerin çalışanların bireysel performansını teşvik etmek amacıyla kullanılan bir sistem olduğunu vurguladı. Karahan'ın açıklamaları şu şekilde:“Başkan, Başkan Yardımcıları, Denetleme Kurulu üyeleri, Banka Meclisi üyeleri, Para Politikası Kurulu üyeleri performans tazminatı ödemesi almıyor, böyle bir şey söz konusu değil. Bu performans ödemesi, çalışanların bireysel performansını teşvik etme amacıyla kullanılan bir sistem. 1980’lerden beri uygulanıyor, yeni bir uygulama değil yani kırk yıldan fazla bir geçmişi var. 2023 yılına ilişkin de sorunuz olmuştu.
Bir kere, her çalışanımıza vermedik, onu sormuştunuz, net olarak söylemiş olayım. Performansa göre, yüzdelik dilimlere göre ödemeler yapıldı. 1 ila 2 maaş arasında tazminat ödemesi yapıldı, bunu da açıklamış olayım. Bu da uluslararası uygulamalarla tutarlı, diğer merkez bankalarında da, ben de FED’de çalışmıştım benzer şekilde sene başında performans hedefleri belirlenir, sene sonunda da performansa göre bu uygulanır.”