Neler yeni

HOŞ GELDİNİZ.. DONANIM DESTEK DRIVER ANAKART PROGRAM WINDOWS MacOS LINUX

Formumuzdan Yararlanmak İçin Lütfen Üye Olunuz..

Amazon yine erteledi! Kuiper uyduları başka bahara kaldı

Smartsis Çevrimdışı

Smartsis

Donanım Destek
Yönetici
** Bilişim Uzmanı **
8 Haz 2024
8,520
4,325
3,424
Amazon, ilk Kuiper İnternet uydularının fırlatılışını bir kez daha erteledi

Amazon yine erteledi! Kuiper uyduları başka bahara kaldı

Amerikalı milyarderlerin, pratikte görüldüğü üzere, er ya da geç uzaya ilgi duydukları bilinmektedir. Bu bağlamda, Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon şirketi, Elon Musk ve onun Starlink şirketinden geri kalmamaya çalışıyor. Ancak, Amazon uydu fırlatma programında başlangıçta belirlenen takvimin gerisinde kalmış durumda ve şimdi de yeni bir gecikme yaşandığını bildiriyor. Kuiper projesinin ilk iletişim uydularının fırlatılması, yalnızca 2024 yılının dördüncü çeyreğinde planlanıyor.

Amazon'un İlk Planları ve Yaşanan Sorunlar​

Amazon, ilk başta bu fırlatmaları 2022 yılının dördüncü çeyreğinde gerçekleştirmeyi planlıyordu, ancak cihaz testlerindeki başarısızlıklar ve uyduların yörüngeye çıkarılmasına yardımcı olacak müteahhitlerle yaşanan sorunlar nedeniyle bu mümkün olmadı. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), Amazon'a, Kuiper ağı sayesinde Starlink ve benzeri projelerle rekabet edebilmesi için, düşük dünya yörüngesine 3326 iletişim uydusu yerleştirme izni verdi.

Amazon'un Güncellenen Fırlatma Planları​

Bloomberg'in, Amazon temsilcilerinin açıklamalarına dayanarak bildirdiğine göre, şirket ilk Kuiper iletişim uydusu grubunu, daha önce planlandığı gibi ilk yarıda değil, yalnızca bu yılın dördüncü çeyreğinde fırlatmayı planlıyor. Seattle banliyösünde uydu üretim tesisi açan Amazon'un üretim birimi yöneticisi Steve Metayer, Kuiper iletişim ağının testlerine ticari müşterilerin de katılımıyla 2025 yılında başlanacağını belirtti. Eğer şirket gelecek yıl sonuna kadar yörüngeye birkaç yüz uydu yerleştirmeyi başarırsa, bu ağın sınırlı ticari kullanımı 2025 yılının sonuna kadar başlayabilir. Amazon, bu uyduları yalnızca 2025 yılında işletmeye almayı planlıyordu.

Kuiper Prototiplerinin Başarıları ve Üretim Hedefleri​

Ekim ayında yörüngeye çıkarılan iki Kuiper uydu prototipi, görevlerinin sona ermesinin ardından atmosferde yanacak. Şirket aynı zamanda Washington eyaletindeki tesiste bu tür uyduların üretim hacmini artırmaktadır. Bu tesis, günde beş uydu üretebilecek kapasiteye sahip olacak.

Amazon ve Starlink Rekabeti​

Amazon, Kuiper projesi ile Starlink gibi büyük projelerle rekabet etmeyi hedefliyor. Starlink, şu anda dünya çapında geniş bant internet hizmeti sunan binlerce uyduyu yörüngeye yerleştirmiş durumda. Kuiper ağı, benzer şekilde geniş bant internet hizmeti sunarak kırsal ve uzak bölgelere internet erişimi sağlamayı amaçlıyor. Bu rekabet, uydu internet hizmetlerinin yaygınlaşmasına ve daha erişilebilir hale gelmesine katkı sağlayacak.

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6