- 8 Haz 2024
- 8,510
- 4,325
- 3,424

AMD'nin yeni mobil işlemcileri Ryzen AI 300, Windows 10'u desteklememe kararı aldı. Şirketin web sitesinde belirtildiğine göre, yeni çipler sadece Windows 11'in 64 bit sürümlerini, Red Hat Enterprise Linux'i ve Ubuntu'yu destekliyor.
Windows 11'e Geçişin Mantıklı Nedenleri
Bir yandan, eski işletim sisteminin desteğinden vazgeçme kararı oldukça mantıklı görünüyor. Ryzen AI 300 işlemciler, Windows 11'de çeşitli yapay zeka işlevlerini hızlandıracak güçlü bir yapay zeka motoru (NPU) ile donatılmıştır, oysa Windows 10'da bu işlevler bulunmamaktadır. Ayrıca, bu işlemciler genellikle önceden yüklenmiş bir işletim sistemi ile gelen dizüstü bilgisayarlar için üretilmiştir ve üreticiler genellikle Windows 11'i tercih etmektedir.Windows 10 Desteğinin Eksikliği ve Windows 11 Geçişinin Erkenliği
Diğer yandan, Microsoft'un Windows 10 desteğini en erken 2025 yılında durdurmayı planladığı göz önüne alındığında, AMD'nin bu kararı erken görünebilir. Ayrıca, AMD'nin en yeni platformunda Windows 10 desteğinin olmaması birçok kullanıcıyı şaşırtabilir çünkü hala birçok kişi bu işletim sistemini tercih ediyor ve Windows 11'e geçmek istemiyor.Windows 11'in Popülerliğini Etkileyen Faktörler
Windows 11'in popülerliğinin düşük olmasının bir nedeni, güncelleme 24H2'nin çıkışı ile birlikte işlemcilere yönelik gereksinimlerin daha da sıkılaşacak olmasıdır - sistem, POPCNT ve SSE4.2 talimatlarını destekleyen modellere ihtiyaç duyacaktır, bu da eski çiplerle çalışmayacağı anlamına gelir. Windows 11'e yönelik bir başka argüman ise "Başlat" menüsüne reklam eklenmesi: Zaten isteğe bağlı olan bir güncelleme, "Başlat" menüsüne Microsoft Store'dan seçilen geliştiricilerin "önerilerini" ekler.Windows 11'e geçişin, kullanıcılar arasında farklı görüşlere neden olduğu açık. Sizce AMD'nin Windows 10'u desteklemeyi bırakması doğru bir karar mı?