Windows 11'in piyasaya sürülmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, işletim sistemi pazarındaki payı hâlâ Windows 10'un gerisinde. StatCounter verilerine göre, Windows 10, Windows işletim sistemleri pazarında %71,64 ile lider konumda bulunuyor. Öte yandan, Windows 11 ise %23,61 ile ikinci sırada yer alıyor.
Windows Sürümlerinin Karşılaştırılması
StatCounter'ın Microsoft'un son iki on yılda sunmuş olduğu tüm işletim sistemleri üzerinden gerçekleştirdiği analize göre, Windows 10 liderliğini koruyor. Windows 10 ve Windows 11'in ardından pazar payında %3,34 ile Windows 7, %0,61 ile Windows 8.1 yer alıyor. Windows 8 ve Windows XP ise %0,35 ile aynı pazar payını paylaşıyorlar.
Windows 11 ve Windows 10'un Yayılma Hızları
Windows 11 şu anda Windows işletim sistemleri arasında ikinci en popüler sürüm olmasına rağmen, yayılma hızı Windows 10'un gerisinde. 2015'te piyasaya sürülen Windows 10, iki yıl içinde %32,84 pazar payına ulaşarak, şu anki Windows 11'in pazar payından %10 daha yüksek bir orana sahipti.
Windows 11'in Yavaş Kabul Edilme Sebepleri
Windows 11'in pazarda bu kadar düşük bir paya sahip olmasının ana nedeni, kullanıcılar arasında karışık tepkilere neden olmasıdır. İşletim sistemi, güncellenen "Başlat" menüsü ve görev çubuğu için eleştirilere maruz kaldı. Ayrıca, daha yüksek sistem gereksinimleri ve Güvenilir Platform Modülü'nün (TPM) zorunlu olması gibi faktörler de kullanıcıların bu yeni sürüme geçiş yapmamasının nedenleri arasında yer alıyor.
Windows 10'un Tercih Edilme Sebepleri
Windows 11, Windows 10'a göre daha fazla özelliğe sahip olsa da, yeni yapay zeka aracı Copilot, Bing tabanlı bir sohbet botu, widget'lar ve DirectStorage'ın tam desteklenmesi gibi yeniliklere rağmen, birçok bilgisayar kullanıcısı hâlâ Windows 10'un eski arayüzünü tercih ediyor.