SEMI (Yarıiletken Ekipman ve Malzemeleri Endüstri Derneği) verilerine göre, bu yıl yarıiletken bileşen üretim ekipmanlarının teslimat hacmi %3,4 artarak rekor seviyede 109 milyar doları bulacak. Bu artışın büyük bir kısmı yapay zeka sistemlerindeki patlamadan kaynaklanıyor.
Yarıiletken Komponent Üretim Ekipmanlarından Elde Edilen Gelir Geçen Yılı Geride Bıraktı
Geçtiğimiz yıl, silikon plakaların işlenmesi için kullanılan ekipmanların satışından elde edilen gelir 96 milyar doları aşarak yeni bir rekor kırdı. Bu yıl ise gelirin %2,8 artışla 98 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu artışta, Çinli yonga üreticilerinin faaliyetlerinin yanı sıra DRAM ve HBM bellek çiplerine olan talebin de canlanması etkili oldu.
DRAM ve HBM Bellek Çipleri İçin Ekipman Talebi Artıyor
Yarıiletken bileşenlerin test ve paketleme ekipmanları, geçen yıllardaki düşüşlerin ardından bu yılın ikinci yarısında büyümeye geri döndü. Test ekipmanları için gelirlerin yıllık %7,4 artarak 6,7 milyar dolara, paketleme ekipmanları için ise %10 artarak 4,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gelecek yıl ise bu segmentlerde büyümenin daha da hızlanması öngörülüyor.
Lojik Bileşen Üretim Ekipmanları Pazarında Zorlu Yıl
Lojik bileşen üretim ekipmanları ve taşeron hizmetlerde, bu yıl %2,9'luk bir düşüşle 57,2 milyar dolarlık bir gelir öngörülüyor. Bu düşüş, olgun teknoloji süreçleriyle kullanılan ekipmanlara olan talepteki azalma ve geçen yılın yüksek bazıyla karşılaştırılmasından kaynaklanıyor. Ancak 2025 yılında bu segmentte %10,3'lük bir büyüme bekleniyor.
Bellek Üretim Ekipmanları Harcamalarında Büyük Artış
Bellek üretim ekipmanları segmentinde, NAND bellek ekipmanları için bu yıl %1,5 artışla 9,35 milyar dolarlık bir gelir öngörülürken, DRAM ve HBM segmentinde ise bu yıl %24,1'lik bir büyüme gerçekleşecek.
Çin, Yarıiletken Üretim Ekipmanları Pazarında Liderliğini Sürdürüyor
Gelecek yıllarda Çin, Tayvan ve Güney Kore gibi ülkelerin öncülüğünde, yarıiletken üretim ekipmanları pazarının liderliğini sürdürecek. Çin'in bu yıl yaptığı 35 milyar dolarlık yatırım, diğer bölgelere kıyasla daha büyük bir paya sahip olmasını sağlayacak. Ancak bazı bölgelerde bu yılki harcamaların azalması, gelecek yıl yeniden artışa geçmesi bekleniyor.