Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yazılım sorunları söz konusu olunca ilk akla gelen tabi ki en temel yazılım olan işletim sistemi sorunlarıdır. Kurulumdan çalışmasına kadar hangi işletimi sistemi ya da sürümü olursa olsun bu süreçte ortak sorunlar mevcuttur. Bu sorunlar donanımsal ya da yazılımsal kaynaklı olabilir.
Bu bölümde yazılım kaynaklı genel işletim sistemi sorunları ve yazılımlarda görülen sorunlardan bahsedilmektedir.
Kurulum Sorunları
Bir işletim sisteminin bir bilgisayar sisteminde çalışabilmesi için belirli donanım özelliklerine sahip olması gerekir. Bir bilgisayar sistemine işletim sistemi kurulmadan önce kurulum ve kullanım için gerekli minimum donanım özellikleri mutlaka dikkate alınmalıdır. İşletim sistemi için yeterli donanım özelliği tamamlanmadan kurulum yapılırsa işletim sistemi sağlıklı çalışmayacaktır. Böyle bir sorunla karşılaşılması durumunda ya donanım yapılandırması değiştirilmeli ya da donanıma uygun bir işletim sistemi veya sürümü seçilmelidir.
İlk Açılış Sorunları
Sistem başlatıldığında oluşan sorunlar sistemde yer alan herhangi bir donanım ya da yazılımdan kaynaklanabilir. Burada yapılması gereken ilk iş, öncelikle şikayete sebep olan sorunu, sorun giderme aşamaları ile tespit etmek olmalıdır. Sorunun donanımsal mı yoksa yazılımsal mı olduğu belirlendikten sonra çözüm yolları belirlenmeli ve çözümler uygulanmalıdır.
Sistem Sürücüsünü Seçme
Bios sistem ilk başlatıldığında donanımların kontrolü ve işletim sisteminin başlatılmasından sorumludur. Bu kontrol sırasında ya da işletim sitemi ile ilgili bir sorunla karşılaştığında yazılı ya da sesli uyarı ile kullanıcıyı uyarır.
Donanım taramasından sonra boot etme adı verilen işletim sisteminin başlatılması gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında belirtilen sürücüler taranarak açılış bilgisinin yer aldığı boot sektör bilgisi sürücülerde aranır ve bu bilginin yer aldığı sürücüden sistem başlatılır. Hiçbir sektörde açılış bilgisi bulamazsa No system disk found hatası verecektir.