- 8 Haz 2024
- 8,510
- 4,325
- 3,424

Son zamanlarda yapılan bir deney, eski klasik Windows işletim sistemlerinin internete bağlandıklarında ne kadar savunmasız olabileceklerini gösterdi. Sadece birkaç dakika içinde, Windows XP üzerindeki sanal makine kendiliğinden kötü amaçlı yazılımların yuvasına dönüştü.
Eric Parker'ın Deneyi
Ünlü YouTuber Eric Parker, Windows XP ve Windows 2000 üzerinde sanal makineler kurdu ve bunları herhangi bir dış koruma önlemi olmadan internete bağladı. Ne bir güvenlik duvarı ne de bir antivirüs programı bulunmuyordu. Parker, bu işletim sistemlerinin ağdaki virüslerle ne kadar hızlı enfekte olacaklarını öğrenmek istedi.Şaşırtıcı Sonuçlar
Sonuçlar şaşırtıcı ve biraz dokunaklıydı - sadece birkaç dakika sonra, her iki sistemde de birçok virüs, truva atı ve diğer kötü amaçlı yazılımlar ortaya çıktı. Bazı virüsler otomatik olarak yeni hesaplar oluşturur ve kötü amaçlı hizmetler kurarak sistemlerin güvenliğini tamamen tehlikeye attılar.Koruma Çabaları
Windows XP üzerinde zaten enfekte olan bir sisteme Malwarebytes antivirüsü yükledikten sonra Parker, en az 8 aktif virüs buldu. Ancak, programın ücretsiz sürümündeki sınırlamalar nedeniyle gerçek virüs sayısı çok daha fazla olabilirdi.Güvenlik Zafiyeti
Windows 2000 tabanlı sistem ise daha fazla zarar gördü. Birkaç dakika içinde virüs saldırısı, işletim sisteminin tamamen çökmesine ve ölüm mavisinin ortaya çıkmasına neden oldu.Uyarı ve Öneriler
YouTuber'a göre, bu tür katastrofik zayıflık, eski Windows sürümlerinde modern güvenlik mekanizmalarının tamamen eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Onların aksine, Windows 7'den başlayarak daha yeni işletim sistemleri, hatta güvenlik duvarı devre dışı bırakıldığında bile otomatik olarak kurulan çeşitli truva atlarını daha iyi engeller.Bu deney, güvenlik önlemleri alınmadığında her iki işletim sistemi için en kötü senaryoyu açıkça gösterdi. Peki, sizce eski Windows sürümlerini kullanmak için hala bir ihtiyaç var mı?