Neler yeni

HOŞ GELDİNİZ.. DONANIM DESTEK DRIVER ANAKART PROGRAM WINDOWS MacOS LINUX

Formumuzdan Yararlanmak İçin Lütfen Üye Olunuz..

Windows XP kullananlar dikkat! İnternete girdiğiniz anda virüs bulaşıyor

Smartsis Çevrimdışı

Smartsis

Donanım Destek
Yönetici
** Bilişim Uzmanı **
8 Haz 2024
8,520
4,325
3,424
Windows XP kullananlar dikkat! İnternete girdiğiniz anda virüs bulaşıyor

Son zamanlarda yapılan bir deney, eski klasik Windows işletim sistemlerinin internete bağlandıklarında ne kadar savunmasız olabileceklerini gösterdi. Sadece birkaç dakika içinde, Windows XP üzerindeki sanal makine kendiliğinden kötü amaçlı yazılımların yuvasına dönüştü.

Eric Parker'ın Deneyi​

Ünlü YouTuber Eric Parker, Windows XP ve Windows 2000 üzerinde sanal makineler kurdu ve bunları herhangi bir dış koruma önlemi olmadan internete bağladı. Ne bir güvenlik duvarı ne de bir antivirüs programı bulunmuyordu. Parker, bu işletim sistemlerinin ağdaki virüslerle ne kadar hızlı enfekte olacaklarını öğrenmek istedi.

Şaşırtıcı Sonuçlar​

Sonuçlar şaşırtıcı ve biraz dokunaklıydı - sadece birkaç dakika sonra, her iki sistemde de birçok virüs, truva atı ve diğer kötü amaçlı yazılımlar ortaya çıktı. Bazı virüsler otomatik olarak yeni hesaplar oluşturur ve kötü amaçlı hizmetler kurarak sistemlerin güvenliğini tamamen tehlikeye attılar.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Koruma Çabaları​

Windows XP üzerinde zaten enfekte olan bir sisteme Malwarebytes antivirüsü yükledikten sonra Parker, en az 8 aktif virüs buldu. Ancak, programın ücretsiz sürümündeki sınırlamalar nedeniyle gerçek virüs sayısı çok daha fazla olabilirdi.

Güvenlik Zafiyeti​

Windows 2000 tabanlı sistem ise daha fazla zarar gördü. Birkaç dakika içinde virüs saldırısı, işletim sisteminin tamamen çökmesine ve ölüm mavisinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Uyarı ve Öneriler​

YouTuber'a göre, bu tür katastrofik zayıflık, eski Windows sürümlerinde modern güvenlik mekanizmalarının tamamen eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Onların aksine, Windows 7'den başlayarak daha yeni işletim sistemleri, hatta güvenlik duvarı devre dışı bırakıldığında bile otomatik olarak kurulan çeşitli truva atlarını daha iyi engeller.

Bu deney, güvenlik önlemleri alınmadığında her iki işletim sistemi için en kötü senaryoyu açıkça gösterdi. Peki, sizce eski Windows sürümlerini kullanmak için hala bir ihtiyaç var mı?

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6